Monday, 13 May 2013

BARU NAK GANTI

Hari nie hari pertama ganti puasa. Alhamdulillah selesai satu hari. Dah masuk bulan Rejab baru terhegeh-hegeh nak ganti puasa...huhu... Mencabar sungguh rasanya hari nie. Lunch hour je aku terus masuk surau, tidur sekejap. Teruk bebenor perangai mengalahkan budak kecik. 

Balik singgah kedai makan. Terpikir-pikir nak makan apa. Last-last beli nasi beryani. Amik ayam masak merah, daging, dalca, acar timun. Balik rumah buat air. Bila puasa macam-macam air nak minum. Akhirnya aku buat 3 jenis air, semuanya kurang gula. 

Aku suka buat air laici letak cincau...best, sejuk je rasa...Korang yang tak pernah cuba bolehlah cuba. Potong cincau, letak air gula, letak laici, letak ais...siap.




Nasi beryani dengan nasi minyak aku tak tahu apa bezanya. Macam sama je. Entahlah...aku tahu makan je. Haaa...pic nasi dekat atas tu bukan aku makan sorang. Aku makan berdua dengan adik aku. Letak dalam dulang lepas tu makan. Kitaoang memang suka makan dalam dulang especially kalau makan nasi minyak ataupun nasi ambeng.

Daripada kecik dah biasa makan dalam dulang so sekarang bila dah besar-besar nie sesekali tu ada jugaklah makan dalam dulang. Best makan berebut-rebut. Lagi best tak payah nak basuh pinggan mangkuk banyak-banyak. Nampak sangat pemalas aku nie kan.

Aku rasa dekat Johor nie makan dalam dulang tu perkara biasa kot especially bila makan nasi ambeng dekat rumah kenduri ataupun time maulud nabi. Dekat kampung aku amalan nie masih wujud lagi...


40 comments:

  1. hehe..kalau makan dalam dulang mmg banyak saya letak..kedekut pnya pasal..

    btw nanti nak try cincau laici.hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. letak byk2 pun kalau dah satu dulang tu ramai jap je abiz..hehe..ok,tryla nanti..

      Delete
  2. aik?baru nk ganti yer...baru 1 hari yer...hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu..begitulah nampaknya.jomla puasa sekali

      Delete
  3. 3 skali air??? hu3 banyak 2..mkan dlam dulang mmg best, cpat kyg n xmmbzir, untg bleh niat gnti puasa n niat puasa rejab skali :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haalaa 3 sekali..selalunya memang cari air dulu

      Delete
  4. tak pernah lagi makan nasi ambeng tu.. apa rasanya ya? makan dalam dulang unik juga.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti bolehlah cuba..rasanya mestilah sedap..hehe..nasi ptih + sambal goreng tempee + serunding kelapa + ayam selalunya ayam msk kicp + ikan kering bulu ayam + mee grg + sayur grg..makan dalam dulang yang dialas daun pisang..meriah..

      Delete
  5. Terliur nengok nasik tuh ha. Time panas2 mcm ni, msti layan air laici + cincau tuh kan...ermmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes..sesuai sgt2 kalau minum diwaktu musin panas..hilang dahaga..

      Delete
  6. sama la tak ganti puasa utk 2 hari...hehe

    ReplyDelete
  7. cincau laici tu mcm sedap... boleh ni

    ReplyDelete
  8. Fahz pun suka makan dalam dulang jugak.anak johor la katakan....hehehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kan..kita dah biasa..lagi meriah makan ramai2..

      Delete
  9. Seronoknyaaaaa. Makan dlm dulang tu sbenarnya boleh mengeratkan lg ukhwah sesama kita.
    Masa dekat kolej, selalu makan dlm dulang, time bukak pose reramaiii, rinduunyaaaaaaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2..boleh mengiratkan ukhwah..akak pun rindu buka puasa dekat masjid ukm

      Delete
  10. Replies
    1. bolehlah..kalau tak sedap pasni tak nak beli kat situ lagi..hehe

      Delete
  11. bestnye.. tak ganti lagi ni.. padahal 3 hari jer huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. 3 ari jap je..satu minggu amik isnin khms.nx week dah hbz..hehe..pandai nasihat org plak..

      Delete
  12. bestnyee .. sayee nk ganti minggu depan . ngeee :)

    ReplyDelete
  13. Selamat berpuasa ipah..hee..lisa dah lama xmkn ns ambeng..sedapp la plak...aishh lisa ni ngada2 je lebih..hee..asal tgk pic ke,org ckp ke...trus tringin n tringat nk mkn..hee..neway..air laici taruk cincau bleh dicuba nnti.. Thanks for da idea ye ipah.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq lisa..org len dah habis ganti pose ipah baru nak ganti..huhu..kat sini sng nak cari nasi ambeng..banyak kedai ada jual

      Delete
  14. Bestnyaaaaa. Dulu masa sekolah kalau ada majlis maulidurasul mesti makan dalam dulang punye. Seronok! ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok kan..makan ramai2 satu dulang biasa dalam 4 org satu dulang..mengeratkan hubungan gitu

      Delete
  15. meriahnya nasi.. berapa hari lagi nak kena ganti ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. uwaaa banyak hari lagi...insyaallah ahad raya kalau xde ape2 halangan..hehe..

      Delete
  16. slamat mngganti puase...huhu..btw, byk nyer air! haha..tp, mmg cmtu la, kte bkn nk mkn sgt pun mase buke tu..yg dikejar nyer air..btul x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul..makanan tak berapa sgt yg penting air..

      Delete
  17. wah... anna pon blm ganti lagi ni.. kena cepat ni..

    ReplyDelete
  18. oooi sodapnya nasi beriani tu hehe :0

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedapla jugak cuma dalca je x brape sdp

      Delete
  19. nmpk sedap je nasi tu..huhuhu...
    sy pown xhabis ganti puasa lg..hrmmm..
    dugaan betul nak ganti puasa

    ReplyDelete
  20. hehehe..Acu pun sme Ipah bru hri ni nk smbung puase gnti...lg 2 hri je ni...huhu...tp bl puase ni alhmdulillah x rse pape pun wlaupun Acu x terbgun sahur td...yuhhuuu...

    ReplyDelete