Saturday, 16 March 2013

JOM BUAT LAKSA !!!

Salam sabtu...
Post aku hari nie cara nak buat laksa. Laksa mana?? Semestinya laksa Johor. Laksa daripada negeri2 lain tak berapa nak expert...Kalau nak cuba bolehlah ambil resepi kat bawah nie. Resepi mak aku yang diwarisi secara turun temurun...haha..ayattt...Tak nak cuba?? takpe, tak kisah...


Apa bahan2 yang korang perlukan??
Pic kat atas tu dah menerangkan segalanya...tapi tak lengkap...muahahaha...
Takpe aku explain satu2...
  1. Spaghetti ( rebus sampai lembut )
  2. Ikan kembung ( aku guna ikan sekilo...rebus dan ambil isi ikan jek )
  3. Lada kering, bawang besar, bawang putih, kunyit, halia, lengkuas ( kisar )
  4. Rempah kari ( Aku guna rempah kari Babas paket kecil 2 bungkus. 
  5. Santan 
  6. Kerisik kelapa ( hitam sebab aku wat sendiri..tu yang terhangus sikit )
  7. Daun kesum, serai dititik dan asam keping ( kekurangan satu bahan iaitu bunga kantan. Kedai yang aku pergi takde jual, mogok kot )
  8. Garam dan perasa
  9. Hiasan ( tauge, timun, bawang dihiris nipis, daun kesom, limau kasturi )
  10. Sambal belacan ( wajib arrr )
Cara nak buat kuah :
  • Panaskan minyak. Tumis bahan kisar yang dah dicampur rempah kari  ( pic no 3 ) Tumis sampai wangi
  • Masukkan isi ikan dan santan. Kacau sebati. Kalau pekat sangat tambahlah air
  • Masukkan kerisik, serai yang dititik, daun kesum, asam keping
  • Masukkan garam dan perasa...biar mendidih...siap

Jeng...jeng...jeng...inilah hasilnya. Menu makan tengah hari aku hari nie...yummyy...



* Selamat berhujung minggu *

22 comments:

  1. Assalamualaikum..sedapnya nampak laksa johor tu.walaupun fahz org jhr gak tapi tak pernah lagi makan laksa johor.laksa utara pernah la rasa..nampak sgt2 menyelerakan lah :)

    ReplyDelete
  2. ini kaki laksa datang :D heheheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantik..de mber sme2 kaki laksa bru best...heheheee

      Delete
  3. ss xreti makan laksa johor even study di segamat sampai 3tahun. sebabnya ada toge.hihihi teringin nak mencuba, tanpa toge. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. esh2..tak makan toge ek..xpe2 jgn taruk toge klu nak mkn

      Delete
  4. dah berzaman akak tak mkn laksa johor.alahai sedapnye .terliur lak rasanya ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..leyla msk..klu xde mse crilah laksa di kedai brhmpiran

      Delete
  5. As salam.Wah..Nampak menyelerakan,nanti nak try buat laksa lah^^.thanks kongsi resepi.

    ReplyDelete
  6. laksa johor kan..dulu dok jb selalu la ngadap..
    nak tnya nape laksa johor kena makan dengan tangan ye?

    ReplyDelete
  7. yes, laksa jhr.ntahla..tu dlu, kbykan skrg guna sudu ngn garfu..tp makan laksa guna tgn jgk yg sedap

    ReplyDelete
  8. wahh nmpak sedap...

    p/s: jom singgah..ada entri khas sbg follower sy ke-250 http://mizzniya.blogspot.com/2013/03/its-her.html

    ReplyDelete
  9. laksa johor..akak me pernah buat..tapi rasanya twar..salah bahan la kot..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe2 ley tmbh pe yg ptot n cube lg.prctise make perfect

      Delete