Thursday, 21 February 2013

AKU PESAKIT DIABETES


Huhuhu...awal tahun baru aku kena diabetes. Dugaan untuk permulaan tahun baru 2013..

Mula2 aku tak jangkalah aku nie boleh kena diabetes. Aku kerap buang air kecik pada waktu malam. Aku ingatkan sebab aku minum banyak air ataupun mengalami kencing tak lawas. Satu hari tu, aku tergerak nak chek kandungan gula aku. Aku amik abah punye glucometer. Perghh terkejut aku dok...paras gula aku 15.8. Aku jadi takut. Esoknya aku pergi clinic. Doktor kata aku memang dah kena diabetes, pakej sekali ngan darah tinggi coz masa tu doktor chek tekanan darah aku pun tinggi. Selama 7 ari aku kena datang clinic untuk cek tekanan darah. Next weeknya doktor soh aku datang buat pemeriksaan darah bagi mengesan kadar gula. Doktor wat OGTT ( Oral Glucose Tolerance Test ). Bacaan gula dalam darah aku 11 sebelum minum air gula dan 21 selepas minum air gula. Tinggi gile...aku sedih, nanges, tertekan and tak boleh terima hakikat. Minggu2 awal aku disahkan diabetes aku dilanda kemurungan yang amat. Dalam kepala otak aku nie sering terpikir kenapa?mengapa? kenapa aku boleh kena diabetes? macam mane aku boleh kena? macam mana aku nak teruskan kehidupan aku 10, 20, 30 tahun akan datang? Aku rasa macam terlalu muda untuk dapat penyakit nie. Yelah...biasenyakan diabetes nie dikaitkan dengan orang yang berumur 40 taun keatas. Aku??


14 Januari bermulalah sejarah baru dalam hidup aku. Bila doktor sahkan aku diabetes, aku pun diberikan suntikan insulin...suntikan insulin ok...huhu...dah takde dah makan pil2 lagi coz doktor cakap paras gula aku tinggi sangat. Aku menangis depan doktor. Entah macam mana boleh hilang malu aku menangis kat situ. Aku merayu minta dibagi ubat je. Aku tak nak guna insulin. Rayuan aku diwat dek jek. Amik ko...aku kena cucuk insulin pagi ngan malam. Berapa unit? biarlah rahsia. Gelap dunia aku rasakan masa tu. Macam nak mati, rasa tak berguna, takut kena potong kaki, macam2 lah...huhu...Dek takut dan risau, balik rumah aku pun buka laptop terus study pasal diabetes nie. Search maklumat sana, search maklumat sini. Sampai kena perli dengan adik aku coz ari2 baca pasal diabetes. Oiii budak !! suka hati akulah, nak baca apa pun. Korang apa taw. Masa tu emosi memang tak stabil...huhu...Dulu masa aku sihat aku tahu diabetes gitu2 jek. Sekarang nie boleh dikatakan aku dah tau segalanya pasal diabetes. Apa dia diabetes, jenis diabetes, kesan diabetes, diet diabetes dan macam2 lagi lah. Macam orang nak buat tesis dah haa...kajian kes? diri akulah...wakaka...(tak lawak pun, saje meng'happy'kan diri.


 Pic daripada google

Pic kat atas nie lah pen untuk cucuk insulin. Seyes aku menangis dan takut nak guna benda ni masa mula2 dulu...cucuk mencucuk nie kan menakutkan. Sebab tu aku tak boleh jadi doktor kot...yelah...nak cucuk orang takut apatah lagi nak mencucuk diri sendiri. Tapi sekarang nie aku dah semakin terror mencucuk diri aku sendiri...huhuhu...sedey...

Now, hidup aku memang dah berubahlah. Paling ketara corak pemakanan aku yang dah berubah sedikit demi sedikit. Kadang2 tengok adik2 aku makan yang best2 terliur jugak tapi takpelah. Aku kena kuat demi kesihatan aku jugak. Kalau teringin sangat aku jamah sikit. Nak melantak macam dulu tak dapat dah. Aku jugak dah jadi penasihat pemakanan pada keluarga aku. Nampak je diorang makan manis-manis sangat dapatlah diorang bebelan dan nasihat percuma daripada aku. Ape lagi yang dah berubah ek?? haaa...dulu aku pergi clinic untuk rawatan pesakit luar, sekarang aku dah jadi pesakit diabetes mellitus. Sebulan dua kena jumpa doktor. Paling istimewa aku ada buku 555 mcm budak sekolah. Korang ade????huhu...

Okeylah...Apa2 pun hidup mesti diteruskan... Aku redha dengan ketentuan Allah. Sakit tu adalah  dugaan dan penghapus dosa. Setakat nie aku hanya disahkan diabetes sahaja. Buah  pinggang, jantung masih ok. Tekanan darah tak berapa ok tapi masih terkawal lagi. Pesan aku pada korang semua jagalah makan sebelum terkena. Prevention is better than cure.

27 comments:

  1. sabar ye...dugaan tu.
    tumpang sedih utk kamu

    ReplyDelete
  2. tq didiey..dugaan drp allah tanda allah menyayangi sy..

    ReplyDelete
  3. sya pun pernah alami masalah kerap kecing..tapi tak ada la bau n warna nya putih..jernih mcm tu..normal ka? takut juga..sbb me ni makanan mmg susah nak jga..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu normal rsenya nana..ape pun kurgkanlah yg mnis2 esp minuman bekarbonat.akak dulu brgntung ngn air bkrbonat stiap hari.nie lah stu fktor.huhu..

      Delete
  4. Saya pon senasib dengan awak. Frust je muda2 kena pakai insulin kan ..... Pernah skip 3 bulan x cucuk ... Sekali test 14.7 .... Amekaw ...... Konon nk makan ubat jek ..... Tp kencing manis xde obat dah .... Kawal makan je n exercise .... Kalau keturunan dah ada lagi la kena berjaga mcm saya ... Takleh poyo sgt x nak cocok kan ... Huhuhu sedey gakkkk !!!!

    ReplyDelete
  5. salam..saya pun antara salah seorang yang kena diabetes ni. kemurungan itu biasalah...tapi skang dok jaga makan ngan cek darah hari2.joging tiap2 petang.

    ReplyDelete
  6. saya pun dah kena diabetes..tp tak tinggi sgt bacaan gula.. skrg sya kawal pemakanan dan selalu monitor kandungn gula dlm darah.. Alhamdulillah sehingga hari ini kandungan gula dalam darah masih lg dlm range yg baik. silalah lawati blog sya di positifdiabetespraktis.blogspot.com utk sama2 kita share pengalaman dan berkongsi tips dan panduan

    ReplyDelete
  7. Sy pon bru kna ni..tensen

    ReplyDelete
  8. anda bole mencegah dan merawat diabestis mahupun segala penyakit kronik dgn produk TRANSFER FACTOR.. anda bole hbungi sy utk keterangan lanjut.. bella - 010-8862145

    ReplyDelete
  9. Diabetes Mengancam Kehidupan kita,,
    Allah menurunkan Penyakit pasti juga menurunkan Obatnya,,
    Yang terpenting kita harus berusaha untuk sembuhdari diabetes,.

    sempatkanlah singgah di blog saya.
    http://obatdiabeteskolagit.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. Obat Diabetes Herbal
    http://obatdiabeteskolagit2.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. Betul tu prevention is better than cure. InsyaAllah ada hikmah di sebalik ini. Pelangi akan muncul selepas hujan ��

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum. Saya juga menerima nasib yang sama. baru saja disahkan oleh klinik yang saya menghidap kencing manis. rasa gelap dunia bila dia suruh ambil suntikan insulin. Sbb insulin tu kene ambil sepanjang hayat. Jadi, macam mana keadaan kesihatan anda sekarang? boleh berkongsi sedikit sebab saya risau dengan penyakit yang dihidapi sekarang.

    ReplyDelete
  13. Anda ingin SIHAT? Bagus! Saya percaya Anda ingin Sihat. Kini ianya sangat MUDAH, SENANG & TANPA makan ubat-ubatan Anda boleh SIHAT! PENEMUAN oleh para doktor dimana mereka juga adalah PENGGUNA produk ini!!. Kenapa ENERTRI? Enertri merupakan produk kesihatan 100% semulajadi yang mampu mengatasi masalah:

    1. DIABETES
    2. PENYAKIT JANTUNG
    3. TEKANAN DARAH TINGGI/ RENDAH
    4. PENYAKIT ARTERI KORONORI
    5. KOLESTEROL/LDL TINGGI
    6. GANGRENE
    7. TIROID
    8. STROK
    9. DAN BANYAK LAGI...

    CEPAT!!! Ketahui mengenai produk-produk kami dengan layari:

    1. https://www.facebook.com/EnertriEnerFiberOnlineStore#
    2. http://fadz5765daverdum.wix.com/enertrienerfiber

    ReplyDelete
  14. nasihat sy, makan la ubat/ cucuk insulin ontime. kncg manis sb fungsi pankreas rosak...jd fungsi pankreas diganti oleh ubat / insulin...jgn sesekali tinggal benda tu...dan ramai yg ckp makan ubat cepat rosak buah pinggg.sbenarnya...yg tak makan ubat tu cepat problem buah pinggang.nk makan suplemen takde masalah.cuma jgn tinggal ubat..

    ikhlas dari saya.pengalaman dari org sekeliling je dan sedikit ilmu utk dikongsi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salah tu...sy betulkan,sbb pancreas dan buah pinggang rosak adalah disebabkan penggunaan ubat sintetik dan insulin binatang....ini dijelaskan sendiri oleh Dr daripada Canada,Dr Jason Fung.....ubat hanya mengawal tp tidak menyembuhkan.....contoh kereta anda keluarkan lampu amaran merah sbb ada masalah pd enjin...adakah anda akan perbaiki lampu amaran atau rawat enjin yg bermasalah?....utk sembuhkan Diabetes 1- weight loss 2-amalkan pemakanan yg sihat...in shaa Allah..sembuh dgn izin Allah SWT

      Delete
  15. Salam..

    Husband kawan saya diabetes type 1. Awal dia kene bacaan guna 28... tinggi kan.. sampai kne warded.
    At last dia cuma minum kangen water. Alhamdulillah...sekarang dia dah tak ambil insulin. Bacaan gula terkontrol coz diabetes type 1 mmg xde harapan sembuh. sbb pankreas rosak. Tapi type 2...ada org minum kange n bebas dari diabetes.

    Cerita klien saya sndiri pula...budak 9 tahun...kene diabetes type 1...sehari 4 kali kene cucuk insulin...masa tu kesian sgt sy tgk mak dia betul2 risau...bayangka baru 9 tahun tp dah menderita diabetes. Akhirnya saya sarankan juga kange water. Alhamdulillah gulanya turun banyak dlm masa 1 minggu...

    Izinkan saya bantu anda smua untuk hidup tanpa insulin... saya nak beri sample air (5 liter) percuma serta buku jika ada sesiapa yg berminat nak cuba.

    MARYAM BINTI BAHARUDDIN
    019 245 5870

    ReplyDelete
  16. Sy baru di sah kan kncing manis slps mengandung,sy rsa betul2 down sgt.. sbb saya msih muda dan ank baru lahir sorg.. mcm mana nak naik kan semangat saya.. saya btul2 sedih...

    ReplyDelete
  17. Hi..sya nak membantu utk sesiapa yg ada sakit penyakit ni.seikhlas hati nak share serba sedikit suplement Nuskin R2..boleh buat research.sya pn ada family yg sakit bgini.. lepas ambil produk tu.satu anugerah dan kegembiraan lah..boleh rujuk sya klau nak lebih detail.sy bkn pnjual produk tpi sy knl dri kwn juga.sbb ni supplement tested by certified scientist d UK.ada juga keluar d discovery channel.smpai skrg sy cuba kongsikan hal ni dgn sesiapa sja yg memerlukan.. tq

    ReplyDelete
  18. Hi..sya nak membantu utk sesiapa yg ada sakit penyakit ni.seikhlas hati nak share serba sedikit suplement Nuskin R2..boleh buat research.sya pn ada family yg sakit bgini.. lepas ambil produk tu.satu anugerah dan kegembiraan lah..boleh rujuk sya klau nak lebih detail.sy bkn pnjual produk tpi sy knl dri kwn juga.sbb ni supplement tested by certified scientist d UK.ada juga keluar d discovery channel.smpai skrg sy cuba kongsikan hal ni dgn sesiapa sja yg memerlukan.. tq

    ReplyDelete
  19. Diabetis atau kencing manis memang membuatkan pesakit terasa stress,rasa terlalu sukarnya menjalani kehidupan, terpaksa berpantang makan dan minum... mak saya pun macam tu juga hampir bertahun terpaksa berulang alik untuk check bacaan kencing manis..namun sekarang alhamdullilah mak bebas...cepat2 sis cari jalan penyelesaian..sebab diabetis datang bersama pakej komplikasi penyakit kronik yang lain...

    ReplyDelete
  20. Anda pernah dgr tentang Stevia?Stevia adalah pemanis semulajadi yg kosong kalori..bersifat manis tetapi tidak naikkan paras gula dlm darah..sgt sesuai utk pesakit diabetis. Org yg nk elak diabetes pun sgt disyor utk amalkan..Saya syorkan Stevia keluaran syarikat RCC..boleh dapatkan info lanjut dgn saya 017-3994180. Nk cuba sebotol RM50 shj..ada lbh kurang 200-250 titis. 1 titis boleh maniskan 200 ml air..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau nak guna stevia,guna yg original drp pokoknya iaitu daun kering bukan drp botol2 yg didakwa kononnya stevia asli...bahan kimia telah dicampur dlm tu...ibarat mcm pemanis tiruan mcm EQUAL yg ada aspartame...mmg x naik kan gula dlm darah tp merosak kan hati....

      Delete
  21. Semoga sis sentiasa positif dan dapat kawal bacaan gula dengan baik.

    ReplyDelete
  22. Stevia proses guna bahan kimia
    ..mengarutlah...ada sucralose...haha

    ReplyDelete
  23. Mohon cik latifah ke facebook Hidup Tanpa Dialisis,in shaa Allah..diabetes boleh sembuh dgn rawatan sunnah,oleh Dr Noorul Amin,Dr2 dr negara2 barat pun pernah keluarkan fakta diabetes boleh disembuhkan dan boleh di reverse dgn amalkan pemakanan yg sihat....anda bebas drp ambil ubat sepanjang hayat bahkan lebih sihat drp org biasa...antara,Doktor2 yg merawat pesakit mereka tanpa ubat sintetik adalah sprt Dr Joseph Mercola,Dr Jason Fung,Dr Sarah Hallberg,Dr Einfield dan Professor dr Univ of newcastle Dr Prof Roy Taylor....mengeluarkan fakta of tahun 2013 diabetes boleh disembuhkan...pesakit kajian mereka ramai yg sembuh.....

    ReplyDelete